Glossary entry

English term or phrase:

assets minus debts

Greek translation:

περιουσιακά στοιχεία αφαιρουμένων των χρεών/μείον τα χρέη

Added to glossary by Vicky Papaprodromou
Dec 6, 2006 21:08
17 yrs ago
English term

assets minus debts

English to Greek Bus/Financial Economics
Για τον ορισμό του συνολικού εμπορεύσιμου πλούτου μιας χώρας (total marketable wealth).

Proposed translations

+5
26 mins
Selected

περιουσιακά στοιχεία αφαιρουμένων των χρεών/μείον τα χρέη


5/12/2006
131 εκατ. άτομα διαχειρίζονται το 50% του παγκόσμιου πλούτου

Το πλουσιότερο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πλούτου, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Οικονομική Ανάπτυξη με έδρα στο Ελσίνκι, το πλουσιότερο 1% των ενηλίκων παγκοσμίως - όλοι κάτοικοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ - είχαν στην κατοχή τους περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πλούτου το έτος 2000. Επιπλέον, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου.
Αντίθετα, το φτωχότερο 50% έχει στην κατοχή σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πλούτου. «Οι εισοδηματικές ανισότητες ολοένα και διευρύνονται τα τελευταία 20-25 χρόνια και αυτός είναι ο κύριος λόγος δημιουργίας των παραπάνω ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο των ΗΠΑ και ένας από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης έκθεσης. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών απασχολεί πολιτικούς και οικονομολόγους, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, υπάρχουν και ενθαρρυντικά σημάδια: Η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ σε αναπτυσσόμενες χώρες τα προγράμματα διανομής γης που εφαρμόζονται δίνουν τη δυνατότητα στους φτωχούς να κατέχουν για πρώτη φορά δικές τους εκτάσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, ατομικός πλούτος αξίας 2.200 δολαρίων τοποθετεί έναν ενήλικα στο πρώτο μισό της λίστας της παγκόσμιας διανομής πλούτου. Αυτοί που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% κατέχουν πλούτο αξίας 61.000 δολαρίων τουλάχιστον, ενώ το 1% κατέχει πλούτο αξίας 500.000 δολαρίων.
Οι ερευνητές όρισαν τον πλούτο ως την αξία των φυσικών και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων αφαιρουμένων των χρεών. Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 144.000 δολάρια το 2000, ενώ για την Ιαπωνία αντιστοιχεί σε 181.000 δολάρια. Στην Ινδία το ποσό ανέρχεται μόλις στα 1.100 δολάρια και στην Ινδονησία στα 1.400 δολάρια.
http://financial.kathimerini.gr/?page=news_home_details&new_...

Ο πολύ χαμηλός βαθμός σιγουριάς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζω αν μπορούμε να μιλήσουμε για «περιουσιακά στοιχεία μιας χώρας».

--------------------------------------------------
Note added at 56 mins (2006-12-06 22:04:34 GMT)
--------------------------------------------------

Τη φράση «ενεργητικό μιας χώρας» εγώ τουλάχιστον δεν την έχω ακούσει ποτέ αλλά δεν φημίζομαι δα για τις γνώσεις μου στην ορολογία των οικονομικών.:-)

--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2006-12-06 22:12:52 GMT)
--------------------------------------------------

Μια και το ανέφερες σε τούτο το κείμενο της Ε.Ε. βλέπω να χρησιμοποιούν τον όρο «ενεργητικό»:

Η Κοινότητα θα προσφύγει στα πιο αποτελεσματικά μέσα: αυτή θα ευνοήσει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση βασιζόμενη στις ανάγκες, τις προτεραιότητες και το ενεργητικό κάθε χώρας. Οι αναπτυξιακοί στόχοι αποτελούν αυτοσκοπό. Η αναπτυξιακή συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο ενός ευρύτερου συνόλου εξωτερικών δράσεων, οι οποίες πρέπει να είναι συνεπείς και συμπληρωματικές. Τα έγγραφα προγραμματισμού σχετικά με τις εθνικές, περιφερειακές ή θεματικές στρατηγικές αντικατοπτρίζουν αυτό το σύνολο πολιτικών και εγγυώνται τη συνοχή τους.
http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvb/r12544.htm

--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2006-12-06 22:59:07 GMT)
--------------------------------------------------

Αντιγράφω εδώ ένα απόσπασμα του κειμένου από το σύνδεσμο που μόλις μας έδωσε ο Νίκος (και τον ευχαριστώ πολύ και πάλι) που δείχνει ότι πρέπει να καταλήξουμε στο «περιουσιακά στοιχεία»:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ



Η Περιουσία του Ελληνικού Κράτους διακρίνεται σε Δημόσια και Ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου.

Η πρώτη περιλαμβάνει τα πράγματα που υπηρετούν αυτούσια δημόσιους σκοπούς και είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των λειτουργιών του Κράτους π.χ. σχολεία, στρατώνες, πάρκα κ.λ.π., η δε δεύτερη αποτελείται από τα πράγματα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην εκπλήρωση δημοσίων σκοπών, όχι αυτούσια και άμεσα, αλλά έμμεσα, οικόπεδα κ.λ.π., από την διαχείριση των οποίων προκύπτουν έσοδα για το Δημόσιο.

Κτήμα ονομάζεται κάθε πράγμα που μπορεί να είναι αντικείμενο ιδιοκτησίας, δημόσιας ή ιδιωτικής. Ανάλογα με τον κύριο του κτήματος αυτό διακρίνεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό.
http://homepages.pathfinder.gr/patsonadt00438/136.htm
Note from asker:
Μπορούμε μήπως να μιλήσουμε για ενεργητικό στην περίπτωση χώρας;
Peer comment(s):

agree Yiannis Markomanolakis : Και μένα τα "περ.στοιχεία" δεν μου καλοάρεσαν, αλλά βλέπω ότι ο Χρυσοβιτσιώτης στο "ενεργητικό" μιλάει μόνο για εταιρείες, ενώ για μακρο-οντότητες δίνει περιουσία & περ. στοιχεία
42 mins
Ευχαριστώ σας, Sir John. Μα πώς τα λέμε τα assets μιας χώρας σε plain Greek; Δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει ποτέ αλλά κάτι απλούστερο πρέπει να λέμε.
agree Nick Lingris : http://homepages.pathfinder.gr/patsonadt00438/136.htm // Καταλήγουμε, καταλήγουμε.
1 hr
Ευχαριστώ, Νίκο. Επομένως, καταλήγουμε στα «περιουσιακά στοιχεία».
agree Nadia-Anastasia Fahmi : Στην οικονομική ορολογία λέμε συνήθως "περιουσιακά στοιχεία (πλέον)/μείον οφειλές" // Το χρέος μίας χώρας περιλαμβάνει όλες τις οφειλές της :-))
9 hrs
Ναι, αλλά εδώ μιλάμε για χώρες. Δώσε γκουγκλιά στο «κρατικό χρέος». Ενώ λέμε συνήθως «(κρατικές) οφειλές προς ΧΧΧ» και διευκρινίζουμε το ΧΧΧ. Ακριβώς επειδή το κρατικό χρέος περιλαμβάνει όλες τις οφειλές της χώρας το προτιμώ ως γενικότερη έννοια.
agree Valentini Mellas
14 hrs
Καλημέρα, Βαλεντίνη. Ευχαριστώ.
agree Assimina Vavoula
21 hrs
Ευχαριστώ, Μίνα.
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Selected automatically based on peer agreement."
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search