Glossary entry

Dutch term or phrase:

eindheffingsloon (werkgeversloon)

English translation:

wages subject to tax deduction at source

Added to glossary by Kitty Brussaard
Jan 17, 2011 11:59
13 yrs ago
7 viewers *
Dutch term

werkgeversloon

Dutch to English Bus/Financial Law: Taxation & Customs Income Tax - Netherlands
This is a term from a text about the changes in the Expense Allowance Scheme ("werkkostenregeling") in the Netherlands:

"Verder moet de werkgever voordat de vergoeding of verstrekking plaatsvindt de keuze maken of het werknemersloon of werkgeversloon is. Dit is van belang zodra de vergoedingen en verstrekkingen de vrije ruimte overschrijden. Mocht de werkgever hebben besloten dat het loonbestanddeel werkgeversloon is en het valt buiten de vrije ruimte dan neemt de werkgever de belasting hiervoor voor zijn rekening. Bij werknemersloon komt de verschuldigde belasting voor rekening van de werknemer."

I think this corresponds to the term "eindheffingsloon" (http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen/werkkos... but I'm also not sure what that would translate to.."definitive payroll tax"?

Could anyone help me with an acceptable translation for 'werkgeversloon'?
Thanks in advance.
Change log

Jan 19, 2011 15:54: Kitty Brussaard Created KOG entry

Proposed translations

+1
20 hrs
Dutch term (edited): werkgeversloon (eindheffingsloon)
Selected

wages subject to tax deduction at source

It seems that you're right to assume that 'werkgeversloon' corresponds to 'eindheffingsloon' in this specific context. 'Eindheffingsloon' refers to the part of the income that is subject to 'tax deduction at source' (Dutch: eindheffing or bronheffing).

Stap 3: Kies: eindheffingsloon (vrije ruimte) of loon werknemer
U bepaalt zelf welke vergoedingen en verstrekkingen u behandelt als eindheffingsloon en in de vrije ruimte onderbrengt en welke u behandelt als loon van de werknemer en dus normaal belast. U kunt per werknemer een andere keuze maken.
http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen/werkkos...

deduction at source
Definition
noun
(in the UK) a system of collecting taxes in which the organisation or individual that pays somebody an income, e.g. an employer paying wages, a bank paying interest or a company paying dividends, is responsible for deducting and paying tax, not the person who receives the income.
http://www.hrdictionary.com/definition/deduction-at-source.h...

--------------------------------------------------
Note added at 22 hrs (2011-01-18 10:33:15 GMT)
--------------------------------------------------

De werkkostenregeling is slechts van toepassing als de werkgever de vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsbestanddelen heeft aangewezen. Die vergoedingen en verstrekkingen vormen eindheffingsloon. Dat betekent dat als er belasting verschuldigd is, de werkgever die moet betalen. Wijst de werkgever een loonbestanddeel niet aan als eindheffingsloon, dan blijft dat werknemersloon: de werknemer moet de verschuldigde belasting betalen.
http://www.belastingbelangen.nl/home_artikelen/De_werkkosten...


--------------------------------------------------
Note added at 22 uren (2011-01-18 10:46:26 GMT)
--------------------------------------------------

Eventueel ook: income taxable at source.

--------------------------------------------------
Note added at 2 days3 hrs (2011-01-19 15:57:40 GMT) Post-grading
--------------------------------------------------

@ Ruchira: I've solved this by entering your terminology question as 'eindheffingsloon (werkgeversloon)' in the glossary :-)
Note from asker:
Thanks a lot! This is very useful. I'm also awaiting some feedback from the client regarding this.
Peer comment(s):

agree Barend van Zadelhoff : Kitty, als je de tekst die Ruchira heeft aangereikt, vergelijkt met enkele van jouw referenties en een aantal van die van mij, moet je dan niet concluderen dat hier gewoon een foutieve term is gebruikt i.p.v. 'corresponderen met' ?
8 hrs
Inderdaad Barend, de term 'werkgeversloon' is niet echt een gangbaar begrip in de context van loonbelasting. Het gaat in ieder geval om die loonbestanddelen waarop loonbelasting moet of kan worden ingehouden door de werkgever.
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Thanks again for all your help! Unfortunately, I didn't receive any feedback from the client. Also, since I'm also not really convinced of the validity of the term 'werkgeversloon', I'm hesitant to enter it into the Glossary. Hope that is alright with you! "
-1
22 hrs

gross (employer) wage

I think this could simply be the gross (employer) wage, i.e. the amount of wage as paid before any taxes are deducted by the employer before it is paid to the employee.


Peer comment(s):

disagree Kitty Brussaard : Not in this specific context: werkgeversloon = eindheffingsloon and refers to the fact that tax on this income is 'deducted at source' (the source is the employer paying the wages).
13 mins
Something went wrong...

Reference comments

10 hrs
Reference:

werkgeversloon = loon verstrekt door/afkomstig van de werkgever

lees maar:

Een ander voor de praktijk belangrijk voorbeeld ging over een onderneming die per touringcar reizigers vervoerde naar vakantieadressen. Onderweg werd door de chauffeurs koffie en frisdrank verkocht aan de reizigers. In de reclame van het touringcarbedrijf werd dit ook vermeld en het touringcarbedrijf had de noodzakelijke voorzieningen (zoals koffieautomaat en koelingen) in de bus geïnstalleerd. De betalingen voltrokken zich echter buiten het zicht van de werkgever, omdat de reizigers ter plekke contant afrekenden met de chauffeurs. De vraag die hierbij aan de orde was, was of het loon, *verstrekt door de werkgever* betrof of loon van derden. Indien het loon zou zijn, moest het touringcarbedrijf over dit bedrag (waarvan het beweerde de omvang niet te kennen!) loonheffing inhouden en afdragen. Indien het daarentegen loon van derden was, zou het touringcarbedrijf hier verder geen bemoeienis mee hoeven te hebben en zouden de chauffeurs het bedrag aan loon van derden moeten verantwoorden in hun aangifte inkomstenbelasting. Beslist werd dat het ging om *werkgeversloon*, zodat de werkgever over dit bedrag moest inhouden en afdragen. De rechter schoof het probleem dat de werkgever niet wist of kon weten om hoeveel geld het dan ging terzijde met de opmerking dat de chauffeurs dit maar moesten meedelen aan hun werkgever en dat dit voortvloeide uit de redelijkheid en de billijkheid van de dienstbetrekking.

http://www.hrpraktijk.nl/kennisbank-belonen-en-arbeidsvoorwa...

--------------------------------------------------
Note added at 1 day4 hrs (2011-01-18 16:39:35 GMT)
--------------------------------------------------

Werknemersloon of eindheffingsloon

keuze werkgever vóórdat de vergoeding/verstrekking plaatsvindt

keuze is definitief, tenzij echte fouten

producten eigen bedrijf en kerstpakketten aan gepensioneerden verplicht eindheffingsloon

overige vergoedingen en verstrekkingen aan gepensioneerden: verplicht werknemersloon

http://www.intermediairdagen.nl/static/presentaties/presenta...

Wat valt onder 1,4 % loonsom
Werkgever vult die ruimte in
■ Uitsluitend vergoedingen/verstrekkingen die werkgever
heeft aangewezen als eindheffingbestanddeel
 Eindheffingsloon ipv werknemersloon
■ Wanneer aan te wijzen?
 In beginsel vóór genietingsmoment / inhouding LB
 Niet achteraf, niet herroepen, tenzij ………….
 Uitstel werkgever: heb ik nog ruimte over in 1,4 % ?

http://www.accountantskoeleman.nl/uploads/downloads/Koeleman...

Stap 3: bepaal welke vergoedingen en verstrekkingen u als eindheffingsloon aanmerkt en waarvoor dus de vrije ruimte van 1,4 procent van de totale loonsom geldt. Voor de vergoedingen/verstrekkingen die u niet aanwijst, geldt dat ze op de normale manier worden belast. Voor de (bestel)auto van de zaak, de dienstwoning, boetes en vergoedingen voor criminele activiteiten geldt dat deze altijd loon van de werknemer zijn en dus niet kunnen worden aangemerkt als eindheffingsloon. De keuze voor werknemersloon of eindheffingsloon wordt uiterlijk gemaakt op het moment dat een vergoeding of verstrekking wordt uitgekeerd. Werkgevers hoeven hun keuze niet bij de Belastingdienst te melden. Een eenmaal gemaakte keuze is wel definitief.

http://www.evo-kennisbank.nl/entries.php?cid=1660#h3

Error in your text?
Note from asker:
Thanks for your contribution. I understand the term in the context you've provided as here the distinction is being made between salary provided by the employer vs. that provided by third parties. But I'm afraid this meaning does not help me in my document as no third parties are involved and salary is always (and obviously) "provided by the employer". But thanks anyways!
Thanks for your additional comments and help!
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search