Változás a TEÁOR-számokban Автор темы: Eva Blanar
| Eva Blanar Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ...
2007 januárjától a számlákon az új TEÁOR-számokat kell feltüntetni (a 9005/2007 (SK 7.) KSH közlemény 2. melléklete tartalmazza:
fordítás
régi: 748502
új: 743001
nyelvi lektorálás
régi: 748504
új: 743002
tolmácsolás
régi: 748506
új: 743003
Egyúttal úgy tűnik, a nyelvi szolgáltatások most külön csoportot képeznek, az irodai szolgálta... See more 2007 januárjától a számlákon az új TEÁOR-számokat kell feltüntetni (a 9005/2007 (SK 7.) KSH közlemény 2. melléklete tartalmazza:
fordítás
régi: 748502
új: 743001
nyelvi lektorálás
régi: 748504
új: 743002
tolmácsolás
régi: 748506
új: 743003
Egyúttal úgy tűnik, a nyelvi szolgáltatások most külön csoportot képeznek, az irodai szolgáltatásokat, az iratsokszorosítást és az egyéb titkári tevékenységet átrakták más számok alá.
Azért (is) szólok, mert van olyan fordítóiroda, amely a régi számokkal nem fogadja el a számlát január 1-jétől. ▲ Collapse | | | Judit Darnyik Венгрия Local time: 07:18 немецкий => венгерский + ... Az SZJ elvileg marad a régiben | Jan 8, 2008 |
Sziasztok!
Ti TEÁOR-számot írtok a számlára?? Én mindig az SZJ-számot tüntettem fel, és úgy tudom, hogy továbbra is ezt kell. Ez pedig a KSH honlapja szerint egyelőre marad a régiben (SZJ'03), tehát fordítás 74.85.13.0, tolmácsolás 74.85.14.0, csak statisztikai célokra váltja fel az un. TESZOR:
"TESZOR'08
Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere: a TEÁOR'08-ra épülő, 6-számjegyű osztályozás, amely az egyes szakág... See more Sziasztok!
Ti TEÁOR-számot írtok a számlára?? Én mindig az SZJ-számot tüntettem fel, és úgy tudom, hogy továbbra is ezt kell. Ez pedig a KSH honlapja szerint egyelőre marad a régiben (SZJ'03), tehát fordítás 74.85.13.0, tolmácsolás 74.85.14.0, csak statisztikai célokra váltja fel az un. TESZOR:
"TESZOR'08
Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere: a TEÁOR'08-ra épülő, 6-számjegyű osztályozás, amely az egyes szakágazatokat termék- és szolgáltatás-csoportokra bontja tovább. 2008-ban a TESZOR (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ'03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO-t). Jelenleg a TESZOR'08 struktúra tervezete érhető el ebben a pontban. Amikor az EU rendelet hatályba lép, a végleges TESZOR'08 struktúrát, fordítókulcsokat és tartalmi meghatározásokat közzétesszük a KSH honlapján."
És itt jön a lényeg:
"2008-ban a TESZOR-t statisztikai célra használjuk, a számlázásban azonban továbbra is az SZJ'03-at kell alkalmazni."
http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,571435&_dad=portal&_schema=PORTAL#szakmakod08
Judit ▲ Collapse | | | Eva Blanar Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ... Автор темы Na, ez jó kérdés! | Jan 8, 2008 |
Egyben meg is nyugodtam, mert nagyon bántott, hogy én évek óta 74.85.13-at írtam a számlákra, és csodálkoztam, hogy soha, senki nem szólt miatta. Csak a magánproblémáimról /-hülyeségeimről nem akartam itt írni.
Viszont egy fordítóirodától olyan körlevelet kaptam, hogy január 1-től 7430-as számot kell beírni a 7485 helyett, különben visszaküldik - az SZJ változásáról nem tudok, de megpróbálok utánanézni. Mindenesetre nem sok teteje van, ha ennyif... See more Egyben meg is nyugodtam, mert nagyon bántott, hogy én évek óta 74.85.13-at írtam a számlákra, és csodálkoztam, hogy soha, senki nem szólt miatta. Csak a magánproblémáimról /-hülyeségeimről nem akartam itt írni.
Viszont egy fordítóirodától olyan körlevelet kaptam, hogy január 1-től 7430-as számot kell beírni a 7485 helyett, különben visszaküldik - az SZJ változásáról nem tudok, de megpróbálok utánanézni. Mindenesetre nem sok teteje van, ha ennyiféle osztályozás van, nem?
Közben megnéztem, és a 7430 ("Fordítás, tolmácsolás") csak 2 tételt tartalmaz:
74.30.11 Fordítás
74.30.12 Tolmácsolás
És hova álljanak a nyelvi lektorok?
[Edited at 2008-01-08 11:47] ▲ Collapse | | | Krisztina Lelik Греция Local time: 08:18 греческий (новогреческий) => венгерский + ... a fordítókkal egy oldalra | Jan 26, 2008 |
A fordítók kategóriájába tartoznak a nyelvi lektorok is:
74.85.13.0 Fordítás
Ide tartozik: a valamely nyelven írt szöveg másik nyelvre való átírása és annak nyelvi lektorálása.
www.pbkik.hu/download.php?id=6660 | |
|
|
Péter Tófalvi Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ...
Eva Blanar wrote:
74.85.13
--------------
74.30.11 Fordítás
74.30.12 Tolmácsolás
Éva, akkor most döntsd el, ill. a kollégák is.
Én a januári számlákra - utánad menve- 74.30.11-et írtam. Most akkor ez jó, vagy sem? (Nem küldték vissza, de az ügyfélnek nem kötelessége tudni a helyes kódokat.)
[Módosítva: 2008-02-13 18:18] | | | Kathrin.B Local time: 07:18 английский => венгерский + ...
Az új Áfa tv. értelmében a számlákon csak akkor kell mindenképpen feltüntetni az SZJ (és nem TEÁOR) számokat, ha arra a tv külön hivatkozik.
A fordítás tekintetében nincs semilyen törvényi hivtkozás, tehát nem tekintető kötelező számlakelléknek.
A TEÁOR változások annyiban azonban fontosak mindenki számára, hogy ellenőrizze, hogy a valamennyi általatok végzett tevékenység korábbi kódját át tudta-e fordítani a KSH az új struktúr�... See more Az új Áfa tv. értelmében a számlákon csak akkor kell mindenképpen feltüntetni az SZJ (és nem TEÁOR) számokat, ha arra a tv külön hivatkozik.
A fordítás tekintetében nincs semilyen törvényi hivtkozás, tehát nem tekintető kötelező számlakelléknek.
A TEÁOR változások annyiban azonban fontosak mindenki számára, hogy ellenőrizze, hogy a valamennyi általatok végzett tevékenység korábbi kódját át tudta-e fordítani a KSH az új struktúrába, illetve valamennyi tevékenység be van-e jelentve az Apehhez.
A link a legutóbbi Apeh tájékoztatóhoz vezet a témában.
http://www.apeh.hu/tablazatok/szakmakodok/teaor08.html?query=teáor
Innen át tudtok menni a KSH oldalára, ahol ellenőrizni tudjáto, hogy mindent át tudott-e fordítani a KSH és az Apeh. Amit nem, annak az új TEÁORját nektek kell megállapítani és bejelenteni.
Egy füst alatt javaslom, hogy ellenőrizzétek azt is, hogy minden általatok végzett tevékenység be van-e jelentve az Apehhoz.
Ha az Apeh talál olyat, ami ninc bejelentve, az bírságot vonhat maga után (500 eFt).
HTH
Ps. Péternek - a jelenlegi szituban nincs jelentősége, hogy au ügyfél tudja-e az Szj kódot vagy sem, de eyébként a számlabefogadó felelőssége a számla helyessége tekintetében éppúgy fennáll, mint a kiállítóé. Vagyis neki is tisztában kell lennie, ellenőriznie kell, hogy helyesen állították-e ki a számlát. ▲ Collapse | | | Zsuzsanna Tóth (X) Local time: 07:18 английский => венгерский + ... ksh honlap szerint | Feb 13, 2008 |
A KSH szerint a szolgáltatások számlázásakor továbbra is a régi SZJ számokat kell használni. Végigolvastam minden erre vonatkozó információt. Az új TEÁOR egyelőre csak statisztikai célokat szolgál. A későbbiekben lesz majd változás az SZJ-ben is, de ez egyelőre csak tervben van. Magyarul: a számlára nyugodtan véssétek fe... See more A KSH szerint a szolgáltatások számlázásakor továbbra is a régi SZJ számokat kell használni. Végigolvastam minden erre vonatkozó információt. Az új TEÁOR egyelőre csak statisztikai célokat szolgál. A későbbiekben lesz majd változás az SZJ-ben is, de ez egyelőre csak tervben van. Magyarul: a számlára nyugodtan véssétek fel ugyanazt a kódot, amit eddig.
http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,626625&_dad=portal&_schema=PORTAL ▲ Collapse | | | Péter Tófalvi Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ... Nagy köszönet | May 19, 2008 |
Akkor most megnyugodtam. | |
|
|
Péter Tófalvi Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ...
"TESZOR'08
Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere: a TEÁOR'08-ra épülő 6 szintű osztályozás, amely az egyes szakágazatokat termék- és szolgáltatás-csoportokra bontja tovább (5.429 tétel). A 451/2008/EK rendelet alapján 2008-tól a TESZOR-t kell alkalmazni a statisztikában. Eszerint a TESZOR (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ'03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (... See more "TESZOR'08
Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere: a TEÁOR'08-ra épülő 6 szintű osztályozás, amely az egyes szakágazatokat termék- és szolgáltatás-csoportokra bontja tovább (5.429 tétel). A 451/2008/EK rendelet alapján 2008-tól a TESZOR-t kell alkalmazni a statisztikában. Eszerint a TESZOR (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ'03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO-t). A számlázásban azonban 2008-ban továbbra is az SZJ'03-at kell alkalmazni, az adózási jogszabályok előírásai szerint.
Jelenleg a TESZOR'08 struktúra, a tartalmi meghatározások tervezete és a 451/2008/EK rendelet érhető el ebben a pontban. Itt fogjuk megjelentetni az SZJ-TESZOR illetve BTO-TESZOR fordítókulcsokat is, amelyek elkészítése folyamatban van. Kérjük, figyelje a KSH honlapját, a fejleményekről tájékoztatjuk Önöket!"
Forrás: http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,571529&_dad=portal&_schema=PORTAL
vagy röviden: http://tinyurl.com/5wdvcf
[Módosítva: 2008-06-22 08:22] ▲ Collapse | | | és külföldre SZJ vagy mi? | Feb 20, 2009 |
A dolog tovább bonyolódik ha külföldre írunk számlát... volt nemrég egy (EU-beli) ügyfelem, aki kifejezetten kért, hogy a számlán tüntessem fel a 74.30 kódot fordításra. (Szerintem ez teljesen rendjén.)
Szerencsére a magyar szabályok szerint (amennyiben helyesen értelmeztem) nem kell feltüntetni az SZJ-t is, különben feltünő volna, hogy a két kód eltér. | | | Péter Tófalvi Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ... 2009. jan. 1-től | Feb 20, 2009 |
...már nem lehet használni a régi jelöléseket.
Az új TEÁOR jelölések:
- Titkári, fordítói tevékenység: 7430
Az ehhez tartozó SZJ számok:
Fordítás: 743001
Nyelvi lektorálás: 743002
Tolmácsolás: 743003
Jeltolmácsolás: 743004
A szakmakódok fordítókulcsa itt van:
http://tinyurl.com/bo9bd8
A teljes 200... See more ...már nem lehet használni a régi jelöléseket.
Az új TEÁOR jelölések:
- Titkári, fordítói tevékenység: 7430
Az ehhez tartozó SZJ számok:
Fordítás: 743001
Nyelvi lektorálás: 743002
Tolmácsolás: 743003
Jeltolmácsolás: 743004
A szakmakódok fordítókulcsa itt van:
http://tinyurl.com/bo9bd8
A teljes 2008-as SZJ lista itt van:
http://tinyurl.com/6o8fcv
A KSH honlapon egyéb osztályozások is megtekinthetők: http://portal.ksh.hu
Az egyéni vállalkozónak a 09T101E elektronikus nyomtatványon be kell jelentenie a változásokat. (Emiatt a vállalkozói igazolványt is elvileg ki kellene cserélni...)
-------------------------------
http://www.apeh.hu/data/cms93925/18._sz__m___f__zet.pdf
"A számla egyszerűsített adattartalommal történő kibocsátására csak egyes esetekben van
törvényi lehetőség."
....
"A nem belföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott egyszerűsített adattartalmú számlában a következő adatok szerepeltetendőek:
- a számla kibocsátásának kelte,
- a számla sorszáma, amely azt kétséget kizáróan azonosítja,
- a termék értékesítőjének, a szolgáltatásnyújtójának adószáma,
- a termék értékesítőjének, szolgáltatásnyújtójának valamint a termék beszerzőjének,
szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe,
- az értékesített termék megnevezése, annak jelölésére – a számlakibocsátásra kötelezett
választása alapján – az áfatörvényben alkalmazott vtsz., továbbá mennyisége, illetőleg
a nyújtott szolgáltatás megnevezése, annak jelölésére – a számlakibocsátásra
kötelezett választása alapján – az áfatörvényben alkalmazott SZJ, továbbá
mennyisége, feltéve, hogy az természetes mértékegységben kifejezhető;
- az „áfatörvény területi hatályán kívül” kifejezés."
[Módosítva: 2009-02-20 11:03 GMT]
[Módosítva: 2009-02-20 11:07 GMT] ▲ Collapse | | | Eva Blanar Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ... Автор темы Kösz, Péter! | Feb 20, 2009 |
Kösz, hogy összeszedted a linkeket is - mert állítólag az alakiságokért is keményen büntetnek. | |
|
|
Ilona Mátyus (X) Венгрия Local time: 07:18 французский => венгерский + ... | Péter Tófalvi Венгрия Local time: 07:18 английский => венгерский + ... kicsit érthetőbben | Mar 6, 2009 |
"1. A számlán kell-e szerepeltetni SZJ illetve vtsz számot?
Általánosságban elmondható, hogy nem kell szerepeltetni a 2008. május 1-je utáni ügyletről kiállított bizonylaton a nyújtott szolgáltatás statisztikai besorolási számát, vagy az értékesített termék vámtarifaszámát. A számla kibocsátója, azonban saját döntése alapján (mely döntés pl. az adókötelezettsége egyértelműbb megállapítása, nyilvántartása érdekében történik) továbbra is szerepeltetheti ezeket az azonosítókat a számláján.
[Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 169. § f) pont]"
Én ezt nem tudtam, kösz. | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Változás a TEÁOR-számokban Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
| Protemos translation business management system | Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!
The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |